Our contract included the installation of a lowered suspended feature ceiling, new low-level wall panelling, new feature doors and some partitioning necessary to create a recess to receive a large television screen.

Bradfield College, Reading was founded in 1850, and is still a highly active independent educational establishment today. The college required additional restaurant seating since the current facility within the hall was full. The college authorities supplied plans and tender documents for a project which, when complete, would provide additional seating within an adjoining room. PSE Interiors Ltd won the tender to carry out most of the building work for this project while working with the main contractor.

Our contract included the installation of a lowered suspended feature ceiling, new low-level wall panelling, new feature doors and some partitioning necessary to create a recess to receive a large television screen.

The British Gypsum Casoline MF suspended ceiling system created the featured ceiling. The system uses a galvanised steel framework fixed to the building structure covered with plasterboard, joints being concealed with a plaster skim coat and finished with coats of white emulsion paint. The suspended ceiling, constructed in three sections with light fittings hidden above, illuminated the featured gaps, and gave the illusion that the ceiling was floating.

Metal stud and plasterboard partitioning built across one end of the room created a recess for a flush fitting television. This design retained the clean line of the wall and avoided unsightly cables and brackets.

A new door opening formed through the wall between the hall and the refurbished area gave easy access. A purpose-made arched head feature door and frame fitted within the new opening perfectly matched the existing Victorian features evident within the hall.

The low-level panelling effect around the perimeter of the wall, although not matching any existing theme, added that extra bit of detail necessary to celebrate a successful project.

Other contractors organised the electrical services, air conditioning and the patterned vinyl floor.