The Health Authority required the conversion of their open-plan Chemotherapy Department to form five enclosed Outpatient Clinics at the Bracknell Healthspace, Berkshire.

Following a tendering process, we won the contract for all the demolition and building work required, which was particularly pleasing, since it followed several other refurbishment projects within Berkshire that we had recently won from the Health Authority.

The specification required the removal of the existing suspended ceilings and the installation of new partitioning forming the clinics, including five double door units.

The need for privacy within the clinics was an important requirement within the specification. To this end, the partition walls were all constructed with good sound absorption qualities. The construction used a 70mm thick metal stud framework, clad either side with a single layer of 15mm thick British Gypsum Soundbloc Plasterboard, with fibreglass fitted within the cavity. Board joints were made flush and decorated with white emulsion paint. The partition walls were all erected up to the underside of the structural slab, creating what would be a sealed soundproof box for each clinic.

It is worth remembering these specialist board materials when considering any project.  This 15mm Gypsum Soundbloc Plasterboard used to form these clinic has a high-density core and will enhance the sound insulation performance of any wall.

To allow easy access to the clinic for wheelchairs and the occasional bed, each clinic had a purpose-made double door, constructed using a solid core, faced either side with red laminate with ash lippings around the perimeter. Doorframes were in softwood, decorated using grey gloss paint to match the existing colour scheme.

Each clinic had a washbasin and wall hung mixer tap to suit the Health Authorities requirements. Secured to a hygienic self-contained IPS (Integrated Panel System) the basins and taps provided the ideal handwash stations. Constructed using black laminated front panels on a light grey laminated framework; the IPS units were a good contrast to the red doors and white walls.

The ceiling tiles used were from the Armstong Bioguard range. These tiles are 600 x 600mm square, laid within a white Armstrong Prelude XL 15 exposed grid. Being designed for spaces where control of bio-contamination is essential, these tiles were perfect in these clinic areas.

With help from specialist electrical, mechanical and flooring contractors, the project was completed to the satisfaction of all concerned.